De Bengaal:

 

Dit ras is ontstaan in ‘Verenigde Staten’ in de jaren 1950 na het kruisen van de wilde ‘Bengaalse tijgerkat’ met huiskatten en raskatten.
Er ontstonden katten met een prachtig vlekkenpatroon. In 1983 werd bij ‘TICA’ het ras geregistreerd. In 1999 werd dit ras erkend door de FIFé.
In de Verenigde Staten wordt er nog steeds gefokt met de bengaalse tijgerkat om dit ras te vermeerderen. Het houden van deze wilde kat is in Nederland verboden.
De kruising van een huiskat met een bengaalse tijgerkat wordt de F1-generatie genoemd. Katers van deze generatie zijn altijd onvruchtbaar.
Daarom heeft een F2-generatie altijd een huiskat als vader. Bij de F2-generatie is een kater vrijwel altijd onvruchtbaar, wat vaak ook bij de F3-generatie het geval is.

 

 

 

Uiterlijk

De bengaal heeft een geel/oranje kleur met daarbij bruine of zwarte vlekken/strepen. Hun vacht is dik, glad en voelt enorm zacht aan.
Er wordt ook wel gesproken van een pels. De kop is in verhouding met de rest van het lichaam klein.

De ogen zijn groot en amandelvormig.

Rond de ogen zit een zwarte kring. Hun oren zijn klein en naar voren gericht.
De staart is gemiddelde lengte en heeft zwarte ringen. Het einde moet zwart zijn.

Het lichaam is over het algemeen vrij lang en gespierd.
De achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten en alle poten hebben zwarte voetzolen.

De bengaal heeft 2 kleurslagen:
•Brown tabby
•Siamese tabby ” snow ” genoemd

2 vachtpatronen
•Spotted
•Marbled

Aftekeningen
•Spotted: spots= kleine vlekjes
Deze wordt dan nog eens onderverdeeld in:
•Spots: ronde stippen over het gehele lichaam
•Doughnut rozet: het warmer gekleurd gedeelte bevind zich in het midden van de vlek* Rosetted= vlekken waarvan binnenste warmer gekleurd is dan de ondergrond
•Schaduw rozet: het warmer gekleurd gedeelte bevind zich aan de zijkant van de vlek
•Pawprint Rozet: dit is net als een schaduw rozet, alleen heeft deze de vorm van een speerpunt
•Marbled= een soort variatie op de classic tabby maar dan met veel meer kleuren en veel meer lijnen in horizontale oriëntatie van het kleurpatroon.
Het mag geen bulls-eye tekening vertonen. De marbled tekening wordt ook wel het bekende vlinderpatroon of oesterpatroon genoemd.

 

 

 

 

Kleuren

 

Brown Tabby
De grondkleur moet warm zijn maar ook niet teveel, deze kan als kleur hebben lichtgeel, reekleur, oranje, warmrood tot donkerrood.
De vlekkleur kan uiteenlopen van zwart via alle variaties van donkerbruin naar rossigbruin.
Het patroon moet echt duidelijk zijn afsteken tegen de grondkleur.

Snow tabby Bengaal
Het marble- en vlekpatroon zijn net hetzelfde als bij de Brown tabby’s, alleen de kleur verschilt.
De grondkleur is ivoorwit, met bruin of zwarte aftekening.

Men heeft 3 soorten Sneeuwbengalen
•de Seal mink heeft 1 van de 2 vachtpatronen op een witte ondergrond. De ogen zijn blauw of groen of meer genaamd aquakleur. Deze kleur heeft 1 gen voor Burmees en 1 voor Siamees.
•De Seal sepia heeft 1 van de 2 vachtpatronen op een witte ondergrond. De ogen zijn goudkleurig. Deze kat heeft 2 genen voor Burmees.
•De Seal lynx heeft 1 van de 2 vachtpatronen op een witte ondergrond. De ogen zijn blauw. Deze kat heeft 2 genen voor Siamees.

 

 

 

 

 

 

Karakter:

 

Natuurlijk heeft de Bengaal een fantastisch uiterlijk maar je moet weten dat de Bengaal buiten zijn mooie uiterlijk ook een apart karakter heeft.
De Bengaal is echt een hele actieve kat, die veel aandacht en liefde nodig heeft, ze zijn vocaal en kunnen behoorlijk druk zijn.
Het is beslist geen kat die de hele dag ligt te slapen, en is echt aanwezig in huis.
Sterker nog er is gegarandeert leven in huis, ze rennen de trap op, trap af, door de woonkamer, op de bank, op de kast en dit kan soms uren doorgaan.
Bengalen zijn aanhankelijk, slim en ontzettend speels en actief.
Ze kunnen echt uren aan een stuk spelen en door huis sprinten om daarna gezellig bij je of ergens in de buurt bij je in slaap te vallen.
Het zijn geen schootkatten, maar komen wel graag kopjes geven of een aai halen. Ze laten het je ook zeker merken wanneer ze iets willen want Bengalen kunnen best erg vocaal zijn.
Ze zijn enorm gesteld op aandacht en hun baasje(s), maar toch is het aan te raden 2 Bengalen aan te schaffen.
Bengalen hebben een unieke manier van spelen en ravotten en 2 Bengalen zijn gewoon aan elkaar gewaagd.  Wanneer je ervoor kiest geen 2 Bengalen in huis  te nemen maar een ander vriendje is het wel aangeraden dat het andere dier net zo actief is als de Bengaal.
Er zijn Bengalen die het dan weer wel beter doen alleen dan in het gezelschap van andere dieren, maar algemeen genomen hebben ze echt behoefte aan een speelkameraad.
Wanneer een Bengaal het enige dier in huis is, en wanneer de baasjes nog eens lange dagen werken zijn kan het zijn dat hij zich met zijn vele energie geen blijf meer weet.
Dit kan zich mogelijk uiten in ongewenst gedrag, dit kan gaan van wildplassen, tot het behang van de muren halen, klagelijk en luid mauwen…
Bengalen willen echt overal bij zijn en meestal volgen ze je door het gehele huis. Of we nu aan het schoonmaken zijn, de vaat doen, achter de computer zitten of douchen…
overal willen ze ons wel met komen helpen. Bengalen zijn niet snel onder de indruk of bang van iets, zijn zeer energiek en actief en dus zeker aanwezig in huis.
Veel Bengalen apporteren en kunnen dit gerust een aantal uur volhouden. Meestal houd de kat dit langer vol dan jijzelf.

 

 

 

 

Vrij buiten lopen?

 

Ik raad het ten sterkste af om een bengaal vrij buiten te laten lopen. De vaakst voorkomende reden van mensen om hun kat wel vrij buiten te laten is omdat een kat het nodig heeft om gelukkig te zijn! Maar het tegendeel is echter waar.
Dit geldt natuurlijk enkel bij katten die vanaf hun geboorte binnen hebben geleefd en de buiten nooit gekend hebben, zij zijn meer dan tevreden om binnenhuis te leven.
Bij deze katten geldt eigenlijk de regel ‘onbekend is onbemind’. Het is pas moeilijk je kat binnen te houden als ze het buitenleven gekend hebben.
Je moet er wel voor zorgen, en zeker bij de bengaal dat hij binnenshuis genoeg ruimte en speeltjes heeft om zich te kunnen bezig houden, en een soortgenootje om goed te kunnen ravotten is sterk aangeraden. Nog een reden is dat de Bengaal is een nog vrij uniek en zeldzaam ras en wanneer ze vrij buiten mogen rondlopen  is de kans reëel dat hij gestolen wordt. Ook is een Bengaal van karakter ontzettend roekeloos en ziet nergens gevaar in wat een groot risico voor hem  vormt in de gevaarlijke buitenwereld. Ze zullen niet aan de kant gaan voor een auto. Je kan een bengaal perfect leren aan een tuigje te wandelen, of ervoor  zorgen dat je tuin ‘kat-proof’ is zodat hij toch zonder gevaar eens de frisse buitenlucht kan opsnuiven.

 

 

 

 

Kan een Bengaal met kinderen?

 

Over het algemeen genomen kan een Bengaal perfect met kinderen.
Door zijn sociale, energieke en speelse karakter zijn ze meestal de beste vrienden van kinderen en kunnen ze uren met hen spelen.
De Bengaal kan best tegen wat drukte en maakt van hem een ideale kat om bij kinderen te kunnen houden.

Laat echter (jonge) kinderen nooit alleen en zonder toezicht van een volwassene bij dieren.
kinderen zijn zich vaak niet bewust van het verkeerd handelen met dieren; aaien te hard, trekken eens aan de staart of oren, tillen ze totaal verkeerd op…

Kinderen zien jammer genoeg de tekenen niet van een dier dat aangeeft dat het genoeg is geweest. Wanneer de Bengaal met liefde en respect behandeld wordt
zal hij een uitstekend gezinslid zijn bij een gezin met kinderen.

 

 

 

 

 

Zijn ze agressief?

 

Bengalen zijn hele betrouwbare lieve katten en zullen niet zomaar uithalen of blazen. Ze zullen er eerder voor kiezen zich uit de voeten te maken wanneer een
situatie hen niet aanstaat. De misvatting, die jammer genoeg blijft bestaan dat de Bengaal agressief is stamt af van het ontstaan van het ras.
De Bengaal is ontstaan door het kruisen van de asian leopard cat (wilde kat) met de gewone huiskat.
In het begin van deze kruisingen hadden de nakomelingen nog een aanzienlijk percentage wild bloed in zich wat zich nogal eens durfde te uiten in onhandelbaar en wild gedrag.
Ondertussen staan de meeste bengalen al vrij ver van de eerste kruisingen af en is het percentage wild bloed zo goed als te verwaarlozen.
De Bengaal van vandaag is een zeer betrouwbaar ras.
Wanneer iets niet met hun zin is durven ze weleens hun stem te laten horen (schreeuwen) Maar verder dan veel lawaai maken gaat het ook niet.
Wel is de socialisatieperiode enorm belangrijk en zeker bij de Bengaal. Het is dus belangrijk een kitten uit te zoeken bij een fokker waarbij de socialisatie serieus genomen wordt,
en de kittens groot gebracht worden in huis, tussen de mensen en vaak in de handen genomen worden.

 

 

 

 

Verzorging

 

De bengaal heeft niet veel verzorging nodig, alleen veel aandacht en voldoende voedsel. Vachtverzorging is ook bijna niet nodig en wordt soms zelfs afgeraden, aangezien de dieren zichzelf goed schoonmaken.